Botanički vrt

BILJKE SARAJEVSKE REGIJE..

26.12.2009.

RUŽE

Raznolikost oblika i boja kao i sorti doprinio je da ruža sada kao i prije ostaje neoboriva kraljica u carstvu cvijeća.Na prvom mjestu nalaze se hibridne čajevke bez obzira radi li se o pojedinačnoj ili grupnoj sadnji.Na drugom mjestu su floribunda ruže nastale iz hibridnih čajevki i polijanta ruža.Cvjetaju u kiticama ili velikim štitcima a ipak im pojedini cvijet ima karakter plemenite ruže.Polijanta ruće cvjetaju u velikim štitcima a cvijet im traje nekoliko sedmica.Snažni grmovi nisu viši od50-60cm.Minijaturne ruže(kineska,bengalska)su ruže visine 20do30cm.Parkovne ruže su potpuno otporne na zimu i bolesti a prikladni su da se sade kao snažni grmovi u dijelove vrta koji se održavaju u prirodnom stilu.Grmolike ruže rastu u obliku grmova a cvjetaju od juna do prvih mrazeva.Ruže penjačice dijele se na dvije grupe.Prva grupa cvjeta samo u junu i julu.Druga grupačešće cvjeta od juna do septmbra iako manje obilno.Nakraju pomenuo bih jedno vrlo važno pravilo(vrtno prokletsvo).Ni u jednom slučaju ruža se ne smije zalijevati umjetnom kišom tojest kupati listove i stablo.To maksimalno pogoduje napadu pepelnice i zvjezdaste čađave rose.Zalijevanje se vrši isključivo prizemno.

16.12.2009.

FUCHIA-(FUKSIJA)narodni naziv menđa-menđušica

Fuksija vodi porijeklo iz Južne Amerike.Voli sjenovita mjesta zbog velike količine vlage koju sadržavau stablu listu i cvjetovima.Direktna sunčeva svjetlost šteti biljci jer list izgori a cvjetovi vrlo kratko traju.Postoji nekoliko pravila koje treba poštovati u uzgoju ove biljke.1.Pored već navedenog biljku ne treba premještati sa jednog na drugo mjesto 2.Biljci treba obezbijediti propusno zemljište da nezadržava vodu(da voda ne leži)3.Redovno zalijevanje 4.Uvele cvjetove otklanjati.Prezimljava u podrumima sa minimalnim osvjetljenjem sa temp.5do8 stepeni celzusjovih.

08.12.2009.

LJILJAN II

Ljiljane ne treba saditi pojedinačno već u grupi.Jedino treba osigurati dovoljan razmak među biljkama jer će godinama ostati na istom mjestu pa trebaju dosta mjesta za rast i širenje.Ne treba ih saditi ispod visokog grmlja i drveća nego malo dalje ispred.Za većinu ljiljana najbolja PH vrijednost je 5,5-6,5(lako kiselo do neutralno)-L.candidum,L.longiflorum,L.martagon,L.bulbiferum itd. Evo nekoliko vrsta koje ne podnose krečnjak i PH vrijednost trebala bi biti od 4-4,5.To su svi ljiljani koji potječu iz Amerike,sviBellinggham križanci,te svi aurutum-speciosum križanci.

06.12.2009.

LJILJAN I

Većina vrtnih ljiljana ubraja se u grupu tkz. biljaka sa korijenom na stabljici.Ovo korijenje služi tokom ljeta za primanje hrane iz humusom bogatog gornjeg sloja zemlje.Radi toga ljiljani se duboko sade.To otprilike iznosi tri visine lukovice.Pored zaštite od smrzavanja duboka sadnja doprinosi dobrom učvršćenju u tlu.Izuzetak je Madonin ljiljan(Lilium candidum)koji se prekriva sa slojem zemlje 3do5 cm,i on nema korijenja na stabljici.Ja lično najviše imam zasađenog azijskog ljiljana.Tu je još šumski zlatan(lilium martagon),poludivlji streličasti narandzasti ljiljan,mirisni bosanski bijeli zanbak i drugi.

04.12.2009.

LJILJANI

Od davnina ljiljani spadaju među najljepše i najtraženije vrtno cvijeće.Stare i osjetljive sorte zamijenjene su križancima koje obilno cvjetaju i koji su otpornije na klimatske uslove i bolesti.Da bi se imali lijepi i zdravi ljiljani potrebno je obratiti pažnju na nekoliko elemenata. 1.Najbolje vrijeme za sadnju lukovica je septembar i oktobar. 2.Izbjegavati sadnju smeđkastih naboranih i osušenih lukovica. 3.Ljiljani vole hladne noge i toplu glavu.To znači mjesto sa jutarnjim ili večernjim suncem.Ovom zahtjevu nije teško udovoljiti ukoliko tlo oko biljaka zasadimo kakvim pokrivačem tla.Stara poslovica kaže da lijepi ljiljani rastu tamo gdje dobro uspijeva krompir.To znači da tlo mora biti duboko prorahljeno bez trajne vlage. 4.Da bismo imali što duže cvjetanje potrebno je kombinovati sadnju različitih vrsta ljiljana.Cvjetanje traje u ljetnim mjesecima od početka juna do septembra. 5.Kada završi cvatnja,da bi lukovice što bolje sazrele,ne treba ih zalijevati.Ocvale cvjetove treba odmah odrezati da bi se spriječilo stvaranje sjemena.

04.12.2009.

UKRASNI VRT

Iako kalendarski još nije počela,zima se dobro osjeća u Sarajevu.Dok priroda miruje,u toku zime na ovom blogeru naći če se tekstovi i fotografije biljaka i cvijeća koje se uzgajaju u vrtovima i stanovima.

Botanički vrt
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Za sve informacije, facebook profil : http://www.facebook.com/kemal.colak.948?fref=ts
BILJKE SARAJEVSE REGIJE-SADRŽAJ:
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
484416

Powered by Blogger.ba